Viipurin Evakko ja muita perinnepelakuita Keikyässä

Pelargonit ovat säilyneet erityisesti maalla asuneiden naisten ansiosta. Niitä on vaihdettu ja ne ovat kulkeneet mukana suvuista ystäville ja paikkakunnalta toiselle.

Viipurin Evakko
Viipurin Evakko on Kauvatsalta.

Keikyän Kotiseutumuseossa on nähtävänä perinnepelargoneja esittelevä pienoisnäyttely. Rakkaat pelakuut ovat olleet tärkeä osa suomalaista puutarhakulttuuria.

”Pienoisnäyttelyssämme ovat muiden muassa mukana Kauvatsalle kulkeutunut Viipurin Evakko sekä nykyisen Sastamalan alueelta Carolina Tyrväältä ja Helvi Houhajärveltä”, kertoo puheenjohtaja Heli Vinha Keikyän Museo- ja kotiseutuyhdistyksestä. Kasvien kutsumanimet eivät ole virallisia lajikenimiä, vaan niille annettuja kantanimiä. Usein nimet viittaavat kasvattajaan, taloon tai kylään, josta kasvi on lähtöisin.

Luonnonvarakeskus on toimittanut perinnepelargoneja paikallismuseoihin ja muihin kohteisiin. Keikyän Kotiseutumuseon näyttely on ainoa Pirkanmaalla.

Pelargonit ovat säilyneet Suomessa erityisesti maalla asuneiden naisten ansiosta. Niitä on vaihdettu ja ne ovat kulkeneet mukana suvuista ystäville ja paikkakunnalta toiselle.

Talvettamiseen oli maaseudulla usein hyvät olosuhteet, kuten viileät huonetilat tai kuistit ja navetat. ”Ajatuksena on, että pelargonit ilahduttavat museolla tulevinakin kesinä. Toivomme onnistunutta talvettamista”, sanoo Heli Vinha.

Museon pienoisnäyttelyihin on nostettu esiin myös vanhoja valokuvia Keikyästä, Äetsän voimalaitoksesta ja Keikyän meijeristä.