Sarvikampa

Keikyän etsivä talteen – Muistellaan museolla ma 1.10. klo 17

Sastamalan seudun museon Jalkautuva museo -hanke on valinnut ensimmäiseksi kyläkumppanikseen Keikyän. Yhteistyössä Keikyän Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen kanssa talletetaan paikallista käsityöperinnettä tuleville sukupolville.

Tallennettavaksi aiheeksi valikoitui sarvikampa eli ”Keikyän etsivä”. Yhdessä kyläkumppanin kanssa Sastamalan seudun museo kerää talteen muistoja, valokuvia ja muuta tietoa tähän esineeseen ja käsityöperinteeseen liittyen. Toiveissa on myös herättää vanha käsityötaito uudelleen henkiin nykytaitajien käsissä esimerkiksi sarvikamman valmistukseen liittyvien työnäytöksien avulla.

Sarvikampoja ryhdyttiin valmistamaan alueella jo 1800-luvun alkupuolella ja se on yksi vanhimmista käsiteollisuuden haaroista, joiden pohjalta Keikyästä myöhemmin muodostui maankuulu käsityöpitäjä. Keskellä maanviljelysvaltaista seutua käsityöläisyyttä ja ”sarvenkalskuttajia” ei aina katsottu hyvällä, sillä työväkeä tarvittiin myös pelloilla. Muiden käsityöläisten keskuudessa kammantekijöitä sen sijaan arvostettiin.

Aiheen valinnalla halutaan nostaa esille Keikyän ainutlaatuinen käsityöperinne. ”Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan yhteisiin tallennustalkoisiin”, projektityöntekijä Mari Immonen sanoo.

Kammanvalmistusta Keikyässä -muisteluilta Keikyän Kotiseutumuseolla ma 1.10. klo 17. Jalkautuva museo -hankkeen projektityöntekijä Mari Immonen esittelee käynnissä olevaa ”Keikyän etsivän” tallennushanketta. Sastamalan seudun museon amanuenssi Emma Kurki on myös paikalla kertomassa kokoelmatyöstä ja paikallisen kulttuuriperinnön tallentamisesta. Jos kotiarkistoistasi löytyy aiheeseen liittyviä vanhoja valokuvia tai muuta aineistoa, niin otathan ne mukaasi tilaisuuteen. Huom! Tiloissa ei ole lämmitystä, joten muistathan pukea sään niin vaatiessa lämmintä päälle.

2018 © Keikyän Kotiseutumuseo. Crafted with love by SiteOrigin.