Kannanotto Keikyän riippusillan kunnostamisen puolesta

Kulttuurihistoriallisesti merkittävän Keikyän riippusillan nykytila ja tulevaisuus huolestuttavat Keikyän Museo- ja Kotiseutuyhdistystä. Asia puhuttaa paikkakunnalla laajasti. Riippusiltaa uhkaa käyttökielto.

Sastamalan kaupunki järjesti riippusillasta keskustelutilaisuuden. Puheenjohtaja Heli Vinha esitti yhdistyksen kannanoton.

Keikyän Museo- ja Kotiseutuyhdistys on syvästi huolestunut kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisen Keikyän riippusillan nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Riippusiltaa voi luonnehtia keikyäläisen identiteetin kivijalaksi. Se on vuosikymmenten ajan ollut merkittävä kulkuväylä, joka on yhdistänyt Keikyän etelä- ja pohjoispuolen. Tänäkin päivänä se on osa monen työmatkaa tai iltalenkkiä. Kävelyn ja pyöräilyn suosiminen on ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Yhdessä Äetsän voimalaitoksen ja Kemira Chemicalsin tehdasmiljöön kanssa riippusilta muodostaa ehjän kokonaisuuden. Maisemassa on myös sijainnut Makkarasaaressa mylly, jonka jäännökset ovat edelleen riippusillalta nähtävissä.

Riippusillan luontoarvot ovat merkittävät. Sillalta voi tarkkailla esimerkiksi koskipaikan linnustoa ympäri vuoden. Se on monen lintuharrastajan kohde varsinkin keväisin.

Keikyän riippusilta on lajissaan Suomen pisin. Siten sillä on valtakunnallinen merkitys sekä historiallisesti että matkailukohteena. Riippusilta on Sastamalan matkailun hyödyntämätön helmi.

Viime vuosien aikana Keikyästä on kadonnut useita palveluja. Riippusillan menettäminen olisi liian suuri isku yhteisöllemme.

Odotamme, että Sastamalan kaupunki korjaa Keikyän riippusillan arvoiseensa kuntoon ja huolehtii myös laiminlyödyistä ylläpitohuolloista jatkossa.

Keikyässä, 25.9.2018

KEIKYÄN MUSEO- JA KOTISEUTUYHDISTYS